Frugt og grøntsager er sunde, men kan indeholde kemiske stoffer, der ikke er så gode for dig. Hvordan undgår du for mange uheldige kemiske stoffer, når du spiser frugt og grønt?
Overfladebehandling
Hvad gør overfladebehandling?
Noget frugt overfladebehandles, så det kan holde sig længere.
Overfladebehandlingsmidler forhindrer frugten i at rådne og tørre ud, når de modner under transport.
Samtidig får behandlingsmidlerne frugten til at skinne og se flottere ud.
Gas kan stoppe frugten i at modne
Siden 2004 er man begyndt at gasse frugt med en gas, der går under handelsnavnet Smartfresh. Det er et pulver med kemikaliet 1-methylcycopropen, som ved tilsætning af vand udvikler gasarten 1-MCP, som man kan sprøjte over frugten.
Da frugt under modning udvikler ethylen, som fremmer modningen, går 1-MCP i forbindelse med ethylen, som dermed ikke kan modne frugten yderligere – og således øger man holdbarheden.
Økologisk frugt må ikke overfladebehandles med Smartfresh.
I Danmark er der stor skepsis overfor metoden med at gasse – både hos æbleproducenter, forbrugere og dele af detailhandlen.