Skip to the content

Nikkel

Hvad er nikkel?

Nikkel er et metal (Ni, grundstof nr. 28), som indgår i en lang række metallegeringer, der benyttes både industrielt og i forbrugerprodukter.

Nikkel forekommer naturligt og findes i meget små mængder i fødevarer som foreksempel ærter, bønner, nødder, fuldkornsbrød, chokolade og kakao.

Nikkel kan give allergi

Nikkelallergi opstår som regel, fordi vi kommer i kontakt med ting, som frigiver nikkel. Det er typisk ”uægte” smykker, især øreringe.

Antallet af nikkelallergikere er faldet, siden Miljøstyrelsen fastsatte en grænseværdi for, hvor meget nikkel blanke metalgenstande må frigive.

Når genstande frigiver nikkel til kroppen, kan stoffet trænge ind gennem huden og påvirke den yderste del af hudens immunapparat. Herefter aktiverer kroppen nogle særlige celler, som bliver i stand til at genkende nikkel.

Cellerne bliver spredt til hele kroppen. Når huden næste gang bliver påvirket af en genstand, der frigiver nikkel, vandrer de aktiverede celler frem i huden som beskyttelse, og det giver anledning til en reaktion (for eksempel eksem).