Skip to the content

Emulsion

To slags creme

Der findes to slags creme: Den hvide creme og oliecremen. Oliecremen kender du måske bedst som badeolie, men du kan også købe nogle, som du smører direkte på huden.

Oliecremen består af olie og en lille smule eller intet vand. Olien er næsten den samme slags som madolien derhjemme. Den tager langt tid om at trænge ind i huden.

Prøv selv at smøre lidt madolie på huden.

Oliecremen rådner ikke så let, fordi den næsten intet vand indeholder. Det betyder, at den ikke behøver at få tilsat så mange konserveringsmidler som den hvide creme.

Emulgator binder fedt og vand sammen

Fælles for både den hvide creme og oliecremen er, at de er bundet sammen af en emulgator. Den ene ende af et molekyle fra en emulgator er vand-elskende (hydrofil), mens den anden ende er fedtelskende (hydrofob).

Normalt kan vand og olie ikke blandes. Det kræver, at man tilsætter en emulgator for eksempel lidt sæbe. Så vil de enkelte sæbemolekyler sætte sig fast i oliedråben med den vandelskende ende udad.

På denne måde kan oliedråben holde sig svævende i vandet i lang tid og dermed blive blandet med vandet.

"Olie-i-vand"- og "vand-i-olie"-emulsioner

Når det er olien, der danner dråber, kalder man det for ”olie-i-vand” emulsion.

Mælk er en ”olie-i-vand”-emulsion af 3-4% smørfedt i vand.

Creme er ofte en ”olie-i-vand”-emulsion med cirka 30% olie i vand. Smør er en ”vand-i-olie”-emulsion med cirka 20% vand i smørfedt.

Sæbe virker ved, at sæbemolekylerne sætter sig fast i snavs, så snavset kan fjernes med vandet. Sæbe kan fjerne snavs, fordi fedt og snavs søger sammen med den fedtelskende del af sæbemolekylerne.

Det betyder, at de søger ind i midten af sæbemolekylerne ligesom en oliedråbe. Dermed bliver fedt og snavs opløst i vandet og kan vaskes væk sammen med sæben. 

Sæbe kan også nedsætte vandmolekylernes evne til at hænge sammen (overfladespænding).

Sæbemolekylernes vandelskende ende presser sig ind mellem vandmolekylerne, så de ikke kan hænge så godt sammen. Det er en fordel, når man vasker hænder og ønsker, at vandet skal komme ind i alle små sprækker.