Skip to the content

E-numre

Hvad er E-numre?

Mange madvarer indeholder tilsætningsstoffer [til-sæt-nings-stof-fer] også kaldet E-numre. De kan både være naturlige og kunstige.

Naturlige tilsætningsstoffer kan for eksempel være citronsyre, der er dannet i naturen. Citronsyre er derfor tilladt i økologiske madvarer.

Tilsætningsstofferne får enten maden til at holde sig længere eller får den til at smage af mere.

Længere nede på siden kan du se en liste over E-numrene og læse, hvad de forskellige typer tilsætningsstoffer gør ved maden.

E-numre er nemmere at læse end lange, kemiske navne

Varedeklarationen skal fortælle dig, hvilke tilsætningsstoffer der er brugt.

Tilsætningsstofferne har ofte lange, kemiske navne, derfor har man givet dem numre – E-numre.

I madvarer må der kun tilsættes godkendte stoffer.

Liste over E-numre

E-numre Type Hvad gør de ved maden?
E 100 -
E 180
Farvestoffer At maden ser mere spændende ud
E 200 -
E 297
Konserveringsmidler At maden kan holde sig længere
E 300 - 
E 385
Antioxidanter At maden kan holde sig længere
E 400 - 
E 495
Emulgator og fortykningsmidler At maden ikke bliver for tyndtflydende
E 500 - 
E 530
Syrer, baser og salte Forlænger holdbarheden og ændrer smagen
E 535 - 
E 585
Antiklumpningsmidler At pulvere ikke klumper sammen
E 620 - 
E 900
Aromaforstærkere Skaber eller forstærker smagen
E 901 - 
E 927
Overfladebehandlingsmidler At maden kan holde sig længere og forhindrer, at fx slik klistrer sammen
E 938 - 
E 949
Emballage-gasser og drivgasser At maden kan holde sig længere
E 950 - 
E 967
Kunstige sødestoffer At maden bliver sød, uden at man bruger sukker

 

Ikke alle E-numre er tilladte i økologiske varer

Ø-mærket viser, at varen er statskontrolleret og økologisk. Det er tilladt at bruge 49 udvalgte tilsætningsstoffer i Ø-mærkede fødevarer.

I almindelige fødevarer må man derimod bruge 321 forskellige tilsætningsstoffer.