Print side

Du kan gøre en forskel

Denne bog giver dig måske lyst til at gøre noget for dig selv eller andre. Det første skridt er at vide noget mere om de kemiske stoffer, vi omgiver os med i hverdagen. Du har derfor allerede gjort noget, fordi du har læst i denne bog.

Du er nu klar over, hvilke kemiske stoffer du skal være opmærksom på. Men du kan gøre endnu mere, hvis du har tid og lyst til det.

 

Handlingsplan

Prøv sammen med dine klassekammerater at skrive en liste med forslag til, hvordan I i fremtiden vil forholde jer til kemiske stoffer i jeres hverdag. Det kaldes for en handlingsplan. Find ud af, om der er behov for en særlig indsats for at begrænse mængden af kemiske stoffer i jeres område.

Du kan gøre en indsats

Hvis du ikke allerede har gjort det, så fortæl om jeres handlingsplan til:

  • andre klassekammerater
  • andre klasser på skolen forældre
  • politikere
  • andre

I kan også lave en pjece og dele den ud til venner og bekendte. Eller I kan lave en udstilling, hvor I bruger plakaten fra ’Kemien i din hverdag’ til at fortælle om, hvad man skal være opmærksom på som forbruger.

Diskutér i klassen, hvordan I sammen kan gøre en indsats for at begrænse mængden af farlige kemiske stoffer.

Du kan uploade jeres handlingsplan som billeder og tekst. Fortæl med billeder og tekst om jeres fund af kemiske stoffer. Du kan også skrive om, hvordan du og klassen har formidlet jeres viden om kemi i hverdagen til andre. Du kan også læse om andre elevers arbejde og skrive til dem. Har de mon fundet frem til det samme som dig og din klasse?

 

Du kan gøre en forskel

Vær selv med til at skabe et bedre miljø. Du kan formidle din viden videre og lære andre om, hvordan de kan handle til fordel for sig selv og miljøet. Du kan følge med i ny viden på området.

I dag kender vi kun langtidsvirkningen af en brøkdel af de mange kemiske stoffer. Der kommer hele tiden nye kemiske stoffer, men der kommer også hele tiden ny viden om, hvad vi skal passe på. I sidste ende er du selv som forbruger med til at bestemme, hvilke kemiske stoffer du kan købe i butikkerne.

Undersøgelser viser, at forbrugeren har en meget stor magt. Det, vi vil købe, bliver produceret. Det, vi ikke vil købe, går hurtigt ud af produktion eller produceres slet ikke.

Vil du vælge at gøre en forskel – eller gøre ingenting?