Print side

KEMIEN på badeværelset

Her kan du se et badeværelse med nogle ting, som I måske også har hjemme hos dig. Nogle stoffer skal du holde øje med, andre er ganske harmløse - som for eksempel glycerin og vand eller ’aqua’, som man kalder det i varedeklarationen.

Særligt interesserede kan finde en udvidet tekst her

Make-up 

Make-up kan ligesom andre former for sminke, shampoo og creme holde sig i ret lang tid uden at blive for gammelt. Produkterne er langtidsholdbare, fordi de indeholder konserveringsmidler. Konserveringsmidlerne sørger for, at varen ikke rådner. For hvem har lyst til at bruge rådden shampoo?

Nogle af konserveringsmidlerne kan desværre give os allergi. Andre kemiske stoffer som parabener er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Make-up kan desuden indeholde det kemiske stof EDTA, der er skadeligt for miljøet.

 • Husk at fjerne make-up og rense huden før natten med miljømærket renselotion. 
 • Køb make-up uden parfume og konserveringsmidler som parabener og kathon. 

Deodorant

Du kender stanken af sved. Det er ikke særligt fedt at lugte af sved. I virkeligheden er det slet ikke sveden, der lugter, men de bakterier der lever i for eksempel armhulen og guffer sveden i sig. En omgang vask kan fjerne lugten, og en god deodorant kan forhindre bakterierne i at starte en ny fest med det samme i din armhule. 

Nogle deodoranter er bakteriedræbende. De indeholder det kemiske stof triclosan. Det udtales tri-klo-san. Det skader miljøet og er mistænkt for at gøre bakterier modstandsdygtige over for penicillin. Penicillin bruger man blandt andet mod lungebetændelser. Triclosan er helt unødvendigt at bruge, da vask med sæbe hjælper i sig selv.

Deodoranterne kan også være anti-perspirante ved hjælp af aluminium. Det betyder, at sveden ikke kan trænge ud gennem hudens små åbninger. Og ingen sved, ingen lugt. Aluminium er ikke farligt.

 • Undgå helst deodoranter med parfume og triclosan.

Flydende håndsæbe

Vi bruger flydende håndsæbe mange steder. Især på steder, hvor mange mennesker skal vaske hænder. Der kommer nemlig ikke så mange bakterier på den flydende sæbe som på et fast stykke sæbe. Flydende sæber indeholder dog helt op til 90 % vand. Så de rådner let, hvis de ikke bliver konserveret med kemiske stoffer.

 • Undgå konserveringsmidlerne MCI, MI og DMDM. 

Tandpasta

Synes du, det er dejligt, når tandpastaen skummer? Det sørger kemiske stoffer for. Et af de kemiske stoffer, der kan være tilsat tandpasta, hedder sodiumlaurylsulfate (også kaldet natriumlaurylsulfat eller NLS, SLS, SDS). Det kan gøre blister i munden værre – sådan nogle små sår i munden med betændelse i. Har du prøvet at have sår i munden?

Mange tandpastaer indeholder parfumen limonene, der er på listen over de 26 parfumestoffer, der kan give allergi. Og nogle tandpastaer indeholder stoffet triclosan. Læs mere i afsnittet om deodoranter. 

 • Undgå tandpasta med triclosan og limonene. 
 • Undgå stoffet sodiumlaurylsulfate, hvis du har blister i munden.

Creme

Vi bruger creme til at gøre huden blød, men faktisk kan kroppen selv finde ud af at holde huden blød. Den producerer sin helt egen creme af fedtstoffer. Hvis du bader meget, hvis det er en kold vinter med frost eller en sommer med meget solskin, kan din hud blive tør. Så kan det være en god idé at bruge creme.

Hvid creme er den mest almindelige. Den er lavet af vand med lidt fedtstoffer i. Fedtstofferne kan være fra dyr, planter eller råolie. For at få fedtstoffer til at hænge sammen med vand, tilsætter man et stof, der hedder en emulgator. Emulgatoren får cremen til at hænge sammen. Det er ikke alle emulgatorer, der er gode for din hud. Nogle kan ødelægge hudbarrieren, og andre kan give allergi.

 • Køb cremer uden parabener og parfume.

Hårfarve

De fleste hårfarver indeholder skrappe kemiske farvestoffer. Man har tilsat kemiske stoffer til de sorte og røde farvestoffer, så de bliver i håret efter mange vaske. Én person ud af tyve kan ikke tåle farvestofferne og får kløe, eksem, rødme, hævelser i ansigtet og væskende blærer. 

Læs mere på på www.hudallergi.dk. 

 • Læs altid advarselsteksten og følg brugsanvisningen. 
 • Vælg at lave striber i håret frem for at farve hele håret. 
 • Undgå så vidt muligt, at hårfarven kommer til at røre ved ører, ansigt og hovedbund. 
 • Vælg en skyllefarve frem for en permanent hårfarve. 

Hårstyling

Hver dag bruger rigtig mange mennesker hårvoks, hårskum, hårgele, hårcreme eller hårlak til at sætte håret med. Du bruger det måske også? De kemiske stoffer i produkterne sørger for, at din frisure holder længe. Men tænker du nogensinde på, at din hovedbund bliver udsat for kemiske stoffer i lang tid? Det kan irritere din hovedbund, hvis der er parfume, opløsningsmidler eller konserveringsmidler i produktet, som du ikke kan tåle.