Print side

KEMIEN i køkkenet

I et køkken er der også mange kemiske stoffer, som du ikke umiddelbart kan se med det blotte øje. Vi opbevarer maden i emballage. Det kan for eksempel være poser, mælkekartoner og plastikbakker. Vi bruger også forskellige ting til at lave mad med. Det betyder, at små mængder kemiske stoffer kommer i kontakt med den mad, vi tilbereder og spiser. 

Der er heldigvis regler for, hvor mange kemiske stoffer fra køkkengrejet, der må slippe med over i vores mad. Og du er en miljøengel, hvis du tænker dig rigtig godt om… 

Særligt interesserede kan finde en udvidet tekst her

Køkkenrulle

De fleste køkkenruller er lavet af genbrugspapir. Genbrugspapir kommer for eksempel fra gamle aviser. Det er jo en super god og miljøvenlig idé. Når de er blevet indsamlet, fjernes den sorte tryksværte ved at blege aviserne. Men der kan være gammelt tryksværte og kemiske stoffer fra aviserne gemt i køkkenrullen.. Og det er ikke så godt, hvis du vil duppe pomfritter eller bacon af for ekstra fedt.

  • Brug en madpapir til mad, der ikke indeholder genbrugspapir.
  • Brug ellers køkkenruller - og også toiletpapir – lavet af genbrugspapir.

Sølvpapir

Sølvpapir, også kaldet staniol, skinner som sølv, men det er ikke sølv. Det er lavet af et metal, der hedder aluminium. Metallet får man ud af lerjord ved at bruge en masse energi. Når sølvpapiret bliver til affald smelter det fast i ovnene hos forbrændingen. Hvis det ender i naturen er det mange år om at blive nedbrudt.

Sølvpapir er dog også smart. Det er stærkt, holdbart og let. Et stykke sølvpapir er tyndere end et hår. Og så tåler det temperaturer fra minus 200° C og helt op til 350° C. 

  • Brug svanemærket madpapir eller husholdningsfilm. 
  • Brug så lidt sølvpapir som muligt. Det er godt for naturen. 

Dåser

De fleste dåser er lavet af hvidblik. Det er en slags jern med tin på indersiden og tit en lak eller et tyndt lag plastik på ydersiden. Nogle kemiske stoffer fra det tynde lag plastik kan slippe over i vores mad, og man mistænker dem for at være hormonforstyrrende

Sodavandsdåser er lavet af aluminium. Det gør dem meget lette og får dem til at skinne flot. De er praktiske og smarte, men ligesom med sølvpapiret er sodavandsdåser også miljøsvinere, hvis du bare smider de brugte dåser i skraldespanden.

Smid ikke dåser i affaldsposen, men giv dem i stedet for til genbrugsstationen. Hvis der er pant på dåsen, skal den tilbage i butikkens pantautomat. Så bliver den genbrugt.

  • Lad ikke mad stå i en dåse, da ilten i luften får tinnet til at gå over i maden. Gem det i stedet i en plastikbøtte.
  • Køb hellere mad i glas end i konservesdåser, da glas afgiver færre kemiske stoffer til maden.

Plastikposer

Der er mere end 100 forskellige slags plastik, og der findes også mange forskellige slags plastikposer. De forskellige poser er lavet til bestemte ting. Hvis du for eksempel bruger en bærepose til at pakke om mad, kan kemiske stoffer trænge over i maden. Mange bæreposer er lavet af genbrugsplast, og en bærepose kan derfor indeholde kemikalierester fra ting som legetøj eller plastik fra et nedløbsrør. Derfor er bæreposer, affaldsposer og lignende ikke beregnet til mad. 

Og så er plastik produceret af olie, som vi henter op af jorden. Så jo mere du kan spare på plastikken, jo mere er du med til at spare på råstofferne. 

  • Brug kun fryseposer til kold mad
  • Brug kun mikroovnsposer til varm mad
  • Genbrug poser, hvor det er muligt.

Plastikbøtter og plastikflasker

Når du bruger en bøtte eller en plastikflaske, er det vigtigt kun at bruge den til det, den er beregnet til. Hvis du har en brugt isbøtte, må du ikke varme mad i mikrobølgeovnen med den eller fylde den med rygende varm mad. Så kan der komme for mange kemiske stoffer over i maden. Du kan dog sagtens bruge isbøtten til at gemme en ost i køleskabet, da den er kold ligesom is.

  • Genbrug kun bøtten til det, den er blevet lavet til.
  • Plastikflasker fra sodavand og vand kan genbruges. Aflever dem til genbrug eller få pant for dem i butikken.

Slip-let stegepande

Slip-let er en belægning, man især bruger på stegepander, så det ikke er nødvendigt at bruge så meget fedtstof, når du steger mad. Du kender dem måske også som teflonpander.

Du må ikke efterlade en tom slip-let pande på et tændt komfur. Så kan temperaturen komme så højt op, at slip-let belægningen går i stykker og udsender sundhedsskadelige dampe.

  • Brug ikke metalredskaber på panden, da det ødelægger belægningen.
  • Aflever slip-let stegepander med dårlige belægninger på genbrugsstationen.

Opvaskemaskinens sæbe

Sæbe til opvaskemaskinen er et skrapt middel. Det er koncentreret, fordi det skal blandes med vandet inde i maskinen. Derfor skal du vaske hænderne, hvis du har rørt ved det. Maskinopvaskemidler kan indeholde kemiske stoffer, der er skadelige for naturen - for eksempel EDTA og klorholdige blegemidler. 

  • Køb miljømærket sæbe til opvaskemaskinen.
  • Brug et opvaskemiddel, som kan vaske rent ned til 50 grader, så sparer du strøm.
  • Brug den rigtige mængde af opvaskemiddel. Små maskiner bruger mindre end store.
  • Fyld altid opvaskemaskinen helt op, inden du starter.

Læs evt. flere råd om opvaskemidler på www.forbrugerkemi.dk.