Print side

KEMIEN i bryggerset

Her kan du se et bryggers med ting, som I måske også har hjemme hos dig. Der er rigtig mange forskellige kemiske stoffer i et almindeligt bryggers.

Særligt interesserede kan finde en udvidet tekst her

Vaskepulver

Reklamerne fortæller, at nye vaskepulvere vasker endnu hvidere og endnu mere rent. En af forklaringerne er, at de er tilsat kemiske stoffer.

Her kan du se et bryggers med ting, som I måske også har hjemme hos dig. Der er rigtig mange forskellige kemiske stoffer i et almindeligt bryggers.

Særligt interesserede kan finde en udvidet tekst her

Vaskepulver

Reklamerne fortæller, at nye vaskepulvere vasker endnu hvidere og endnu mere rent. En af forklaringerne er, at de er tilsat kemiske stoffer.

Nogle af de vigtigste kemiske stoffer i vaskepulver er tensider. De løsner snavs, fedt og olie fra tøjet. Det er rigtig smart, men de fleste tensider forurener vandmiljøet. Heldigvis fjerner rensningsanlæggene de fleste tensider fra spildevandet.

Nogle vaskepulvere bruger optisk hvidt. Det er en slags synsbedrag, for det nyvaskede tøj kommer bare til at se hvidere ud, end det faktisk er. Optisk hvidt er også giftigt for vandmiljøet og svært at nedbryde i naturen. Vaskepulver må heldigvis kun indeholde meget lidt.

 • Brug vaskepulver uden tensiden LAS.
 • Brug vaskepulver uden optisk hvidt. 
 • Den lette løsning: Brug miljømærket vaskepulver uden parfume, så er du en miljøengel.

Skyllemiddel

Skyllemidler gør vores tøj ekstra blødt, fordi det sidder i tøjet efter vask. Det fjerner også statisk elektricitet i de kunstige fibre, der er i tøj som nylon og polyester.

Skyllemidler indeholder også store mængder tensider, der forurener miljøet. Desuden er der ofte tilsat både parfume og farvestoffer.

Det er en dårlig idé at bruge skyllemiddel til tøj af bomuld som for eksempel håndklæder og viskestykker. Skyllemidlet ødelægger sugeevnen, så det bliver sværere at tørre dig selv eller tallerkenerne.

 • Undgå skyllemiddel.
 • Gør tøjet blødt med lidt eddike eller en kalkbinder som ”Minus-kalk”.

Skopudsemiddel

Du skal pleje dine sko, hvis du vil have dem til at holde længe og se pæne ud. Vand og sæbe er godt til at fjerne skidt og snavs, men hvis du vil undgå våde fødder, er du også nødt til at pudse dem.

Midler til at pudse sko med kan indeholde organiske opløsningsmidler, som din hjerne ikke har godt af. Terpentin er for eksempel et organisk opløsningsmiddel. Imprægneringsspray er særligt slemt, fordi de kemiske stoffer også slipper ud i luften, så du risikerer at indånde dem.

 • Spray dine sko udendørs, mens du holder vejret.
 • Læs faresymbolerne og brugsanvisningen, inden du går i gang.

Kemiske produkter

Brug produkter som sprit, rensebenzin, terpentin, salmiakspiritus og pudsemidler til metal med stor omtanke. Sæt altid låget på igen med det samme. De organiske opløsningsmidler sender nemlig usynlige dampe op af flasken. Hvis du indånder for meget, kan du blive sløv og svimmel. Produkterne har tydelige faresymboler på emballagen. De gamle faresymobler er orange. De nye faresymboler er røde og hvide. Læs mere på www.deoversetefaresymboler.dk. 

 • Læs faresymbolerne og brugsanvisningen.

 

Maling

Maling og lak er nogle af de produkter, der indeholder flest farlige, kemiske stoffer. På malerbøtten står der en MAL–kode for at gøre dig opmærksom på farerne. MAL-koden består af to tal, for eksempel 1-1. Jo lavere tal, jo bedre og mindre farligt. 

Det første tal i MAL-koden siger noget om, hvor farligt det er at indånde stoffet. Det andet tal siger noget om risikoen, hvis stoffet kommer i kontakt med din hud eller dine øjne. Det kan for eksempel være ætsningsfare. Hvis de første tal i koden er 0, 1 eller 2, må du bruge malingen indendørs. Du må kun bruge maling, hvor det sidste tal i koden er 1, 2 eller 3.

 • Brug miljømærket maling, hvor du kan.
 • Brug altid maling med lavest mulige MAL-kode.

Klorin

Klorin og andre klorholdige rengøringsmidler er krasse sager, for de indeholder næsten alle sammen det kemiske stof natriumhypoklorit. Det er både skadeligt for dig og for vandmiljøet.

 • Undgå at bruge klorin. Du kan sagtens finde et mildere rengøringsmiddel.

Kalkfjerner

Vand indeholder kalk. Du kan se det, når pletter af vand tørrer. Så kommer der små, hvide skjolder. For at fjerne kalk i vaskemaskinen eller andre steder kan du bruge færdigkøbt kalkfjerner. Det indeholder blandt andet syre, der kan opløse kalken. Kalkfjerner er ofte tilsat andre kemiske stoffer, der kan belaste miljøet. Test pH i kalkfjerner og andre rengøringsmidler og se, hvor sure de er på side 30.

Brug almindeligt husholdningseddike til at fjerne kalk. 

Brug miljømærket kalkfjerner og rengøringsmidler