Print side

Plastik og emballage

Plastik kalder man også for plast, og det bliver fremstillet af råolie eller naturgas. Man bruger først og fremmest plastik til emballage. Noget emballage, såsom plastikflasker, bruger man mange gange. Andet, såsom plastposer omkring mad, bruger man kun én gang.

Her er det plastikken PVC. Det er en forkortelse af det kemiske navn: Poly-Vinyl-Chlorid. Når du ser en trekant med et tretal, så er det PVC. Det er en meget holdbar plasttype. Men når PVC bliver til affald, er det som gift for miljøet. Så det er en rigtig plastskurk. Så derfor skal du aflevere PVC på genbrugsstationen. Tidligere blev PVC brugt i husholdningsfilm, men du kan ikke købe den slags husholdningsfilm længere. I dag er der meget lidt emballage, der indeholder PVC. Det findes dog stadig i produkter som legetøj og regntøj. Et andet kemisk stof i plastik er bisphenol-A, som blandt andet bruges på indersiden af låg og konservesdåser. Man mistænker det for at være hormonforstyrrende.

Her kan du se nogle andre talkoder for plastik-typer:              .

    
 Kode for plastik-typenEksempel på, hvor det findes 
 01 - PETsodavands-plastikflasker 
 02 - PE-HD madkasser, shampooflasker og legetøj 
 03 - PVClegetøj, regntøj, tagrender og havemøbler  
 04 - PE-LDplastposer, affaldssække og emballager til frysning 
  05 - PPtandbørster, bildele, tovværk og gulvtæpper 
 06 – PSskumbakker til frugt, bægre til yoghurt, ymer og engangskopper 
 07 – PCandet plastik, b.la. plastik med bisphenol-A 

 

Plastik kan også have et symbol, der viser et vinglas og en gaffel. Det viser, at materialet kan bruges til madvarer. Så det er plasthelte til din mad. Vi bruger mange af jordens naturlige råstoffer til at fremstille emballage. I 2009 brugte hver dansker i gennemsnit 179 kg emballage om året. Hvor mange gange din vægt er det? Heldigvis kan vi genbruge alt glas, metal og rent pap. I 2007 genbrugte vi 61 % af vores papir- og papemballage, 88 % af glasset, men kun 22 % af plastemballagen.

 Emballage skal beskytte mod …fordi … 
 bakterierså maden holder længere 
 støv, snavsså maden ikke bliver forurenet 
 luftså maden ikke tørrer ud 
 aromaså maden ikke afgiver/taber sin duft 
 slagså for eksempel frugt ikke bliver stødt 

 

Fabrikkerne bruger også ekstra emballage, når de pakker varerne til transport og til butikkerne.