Print side

Hormonforstyrrende stoffer

Der kan være hormonforstyrrende stoffer i ting som skoletasker, madkasser, drikkedunke, penalhuse, viskelædere, legetøj, tv og computere. Men hvad er hormonforstyrrende stoffer egentlig?

Både dyr og mennesker har naturlige hormoner i kroppen. Dine hormoner styrer, hvad processer der sker i din krop, for eksempel hvordan du vokser. Hormoner er nogle stoffer, din krop selv producerer, når den har brug for dem. Kroppen producerer selv hormoner, når der er brug for det. Nogle kunstige stoffer i for eksempel plast ligner de naturlige hormoner. Derfor snyder og forstyrrer de kroppens naturlige hormonsystem. De kaldes for hormonforstyrrende stoffer. Hvis du får rigtigt mange hormonforstyrrende stoffer ind i kroppen, kan det for eksempelvis betyde, at du får svært ved at få børn. Stofferne kan også være skyld i, at piger og drenge kommer tidligere i puberteten end før i tiden. Phtalater i plastik eller bromerede flammehæmmere i elektronikprodukter er eksempler på hormonforstyrrende stoffer. Men også mange andre stoffer i vores omgivelser er mistænkt for at være hormonforstyrrende.


For eksempel brugte man engang stoffet PCB i fugerne omkring et vindue. I dag er det forbudt, da stoffet blev ophobet i ødekæden. Du kan hverken se eller lugte de hormonforstyrrende stoffer. De snyder dig, men du kan alligevel gøre noget. Sørg for at lufte godt ud. Åbn vinduerne i fem minutter to gange om dagen. Så siger du farvel til alle de stoffer, der er fordampet fra dine ting. Samtidig forebygger du også allergi. Hvis du bor i et hus med et moderne ventilationssystem, så sker udluftningen automatisk og du behøver ikke at åbne vinduerne.