Print side

Allergi

Allergi er en sygdom, der betyder, at der er nogle stoffer, man ikke kan tåle. Der findes mange forskellige former for allergi - alt efter hvad det er, man ikke kan tåle. Nogle mennesker kan ikke kan tåle husstøvmider. De har husstøvmideallergi. Andre kan ikke tåle at få bestemte stoffer på deres hud. De har kontaktallergi. Og andre igen kan ikke tåle bestemte madvarer som for eksempel nødder. De har fødevareallergi.

Allergener giver allergi

Nogle mennesker er født med en større risiko for at få allergi end andre. De stoffer, der kan udløse allergi, kalder man allergener. De mest almindelige er husstøvmider, dyrehår, insektstik eller pollen fra planter, men nogle kemiske stoffer kan også være allergener. De værste er dog blevet forbudt.

Parfume og konserveringsmidler

Alle mennesker kan udvikle allergi, hvis de udsættes for store mængder allergener. Der er mange forskellige allergener i de produkter, vi typisk har i badeværelset, fordi de er tilsat parfume og konserveringsmiddel. Parfumen er tilsat for at give en god duft, og konserveringsmidlerne er tilsat, så produktet holder længere. Allergi kan give rødme, kløe og udslæt på de steder, hvor huden har været i kontakt med allergenerne.

 

Duftstoffer du aldrig bliver venner med

Der findes 2.500 forskellige duftstoffer. De bliver kaldt parfume, parfum, aroma, fragrance eller blot duft i ingredienslisten eller varedeklarationen bag på produktet. 26 af dem er særligt allergifremkaldende. Dem bør du undgå. Hvis de er i din creme eller hårshampoo, skal de stå med deres fulde navn i ingredienslisten. Se hele listen i ELEV-ARK 5.